Хайде пак в Майорка

Есента дойде, но в Палма де Майорка лятото не е свършило
На 2 часа и 30 минути директен полет от София се случват необикновени неща. Мястото е Палма де Майорка – град, пълен с история, архитектура, средиземноморска зеленина, красиви плажове и храна, от която съществува риск човек да се върне у дома с малко свръхбагаж и отеснели дрехи.
Още през илюминатора на самолета могат да се видят екзотичните цветове на крайбрежието на остров Майорка. Островът представлява една огромна (100 на 70 км) яхтена марина – всяк%B=>ZdE заливче и закътано местенце край бреговете е окупирано от малки и големи плавателни съдове.
Майорка е част от Балеарските острови, а съседите й са по-малко населеният остров Менорка, купонджийският Ибиса и дивият рай – Форментера. Впечатляващ е миксът от култури, преминали през острова и оставили своя отпечатък по фасади, пътища, дворци и катедрали. В различни времена римляни, византийци, мюсюлмани, варвари и британци са създавали историята на Майорка.През последните двайсетина години Майорка става една от най-предпочитаните дестинации за туристите от Германия и Англия. Към днешна дата това твърдение вече не е съвсем прецизно – този остров в Средиземно море е любимо място и на известни спортисти, медийни звезди, но най-вече на испанската кралска фамилия. Особено в началото на месец август, когато се събира целият испански елит и фенове на морския състезателен дух, за да почетат началото на La Copa del Rey – ежегодната регата под егидата на краля на Испания, Хуан Карлос I. Тогава по улиците на Палма, в хотелите и вечер в ресторантите може да се усети особен морски полъх – полъх на класа, аристокрация, традиции и елегантност.
Испанците се славят като ревностни католици, които пазят, поддържат и се гордеят безумно с безбройните си катедрали, строени през различни периоди в цялата страна. Изключение не правят и майоркинците. La Catedral de Palma е място, което няма как да бъде подминато. Готическите куполи имат мощна притегателна сила, независимо дали са осветени през деня от слънчевите лъчи или вечер от ефектните прожектори. Катедралата, чийто строеж е започнал през 1230 г., изглежда така, сякаш е завършена миналата година.Преди да замина, планираните седем дни на Майорка ми изглеждаха като цяла вечност. Но на самия остров се оказаха крайно недостатъчни за всичко, което може да се види и направи. И за специалните местенца, от които е трудно да се откъсне човек, независимо дали става дума за дивен плаж (Porto Cristo, Formentor, Es Pontas), панорамна гледка (Mirador de na Fornadada, Mirador de Ses Animes), запазен от миналото град (Valdemossa), красиво пристанище (Portals Nous, Port D’Andratx) или най-обикновена кантина за сладолед посредата на нищото…
Добрите гурме спомени са гарантирани, ако поназнайвате езика и имате основни познания за испанската кухня. Баровете за тапас са най-популярните заведения, където може да се хапне от всичко по малко (или от всичко по много). Те са и най-лесни за обслужване и поръчване за туристите – цялата храна е изложена и всеки може free musically crown without human verification да си вземе каквото пожелае. Накрая сметката се оформя според бройката и цветовете на чиниите.Интересно е, че в една редица от ресторанти и барове, всички препълнени с туристи, само едно или две места са популярни сред местните. Важно е да се пита при всяка възможност – в хотела, в таксито, на улицата. Винаги има някой местен, който ще се отзове и ще направи препоръка за добро „нетуристическо“ място.
За децата или за непорасналите възрастни има няколко аква паркове, където е необходим цял ден, за да се извлече максимумът от удоволствията. Палма има и един от най-впечатляващите аквариуми с красива колекция от екзотични корали.
Би било неуместно да се посети Палма де Майорка и да не се отдели време за исторически забележителности. А тук те са поднесени възможно най-компактно – в Pueblo Espanol са събрани репродукции в умален (но все пак доста реален) размер на някои от най-известните сгради в Испания. А Старият град е прекрасен микс от стари сгради, модерни магазини, чаровни улички, пекарни и сладолед на всяка крачка.
Колкото и багаж да решите да си вземете, все пак предвидете място при връщането си за Turron – популярният десерт, подобен на твърда халва, тежи толкова много, че рискувате да ви таксуват за свръхбагаж.
Публикувано в Capital Light, септeмври 2009: http://www.capital.bg/light/istorii/2009/09/18/786802_haide_pak/

Posted in Без категория