Vilnius_Church_of_St.Ann_St.Bernadine

Вилнюс-столица на културата 2009

Aко сте пропуснали да посетите европейската столица на културата за 2009, все още не е късно. До края на годината, Вилнюс ще продължава да бъде домакин на различни събития, концерти и програми, и ще приема посетители, примамени от титлата „Европейска столица на културата за 2009″.

Когато се качих на самолета за Литва (с прекачване през Прага), си представях, както и голяма част от хората от моето поколение, че отивам в една поизостанала соц-държава. Очакванията ми бяха за грозновати сгради с олющени фасади, безцветие, характерно за бившите комунистически държави и изобщо – скука и еднообразие в туристически аспект. Изненадите започнаха още с приземяването, защото равнинният терен, типичен за балтийските държави, напомня лунен пейзаж…

Близостта на страната със севера прави въздуха великолепно чист и глътка от него може да се сравни само с високопланинските места в нашата част на Европа. Литва е разположена край Балтийско море и има впечатляваща бройка езера – около 3000.

Столицата Вилнюс създава усещане за невероятен простор с широките си булеварди, пешеходни зони и коя от коя по-красиви сгради. Може би красиви не е най-точното определение, но добавяйки достолепни, поддържани, цветни, разнообразни, стари, спретнати – ще е възможно да се опише духът им. Градът определено има дух – в Стария град се усеща полъх от барок, готически и нео-класически стилове, умело преплетени в смесица от над 1500 сгради, строени в различни периоди. Впечатляващото е, че са запазени до днес без да бъдат натрапчиво туристическо място, но все пак под егидата на UNESCO. Във връзка с обявяването на Вилнюс за Европейска столица на културата всички исторически паметници са претърпели основно „освежаване“ и привеждане в представителен вид. Също в Стария град е най-богатият избор от кехлибарени накити и сувенири – кехлибарът е един от символите на района.

Въпреки мащабите си, централната част на Вилнюс може да бъде обиколена за ден – от Стария град към широкия площад с катедралата, а след това по централните булеварди с модерни магазини и отново по малки сумрачни улички с църкви, катедрали и чаровни кафенета.

За обичащите пазаруването може би ще е необходим още един пълен ден – магазините предлагат всички световно известни марки дрехи и обувки, но има и невероятен избор от качествени и интересни стоки, произведени в балтийските държави. Дори лоша метереологична прогноза не бива да плаши желаещите да пазаруват, защото през 2007 година Вилнюс се сдобива с огромния търговски център Akropolis – 100 000 кв.м търговски площи, кафенета, ресторанти и кина.

Вилнюс има много какво да покаже, но досега градът не е бил „нападан“ от масовия турист.

Един есенен уикенд би бил достатъчен, за да се потопи човек в атмосферата, да получи исторически заряд, модерна разходка, освежаване на дробовете с чист въздух и наслада за стомаха с местни ястия. Литовската кухня е организирана около пушена риба, картофени кнедли с най-различен пълнеж, месо, хляб, компот, а най-популярните напитки са бира и медовина.

Част от развитието си страната дължи на модерния си поглед към Запада, но без да губи и отрича великолепието, което историята носи и съхранява.

Отвъд река Нерис Вилнюс сменя облика си и става космополитен град с модерни сгради, молове, офиси и хипермаркети.

Но някак чарът си остава в старичкото, в реставрираното, в малкото… В това, което прави тази държава толкова различна, интересна и привличаща.

Какво да посетите при кратък престой: Църквата „Свети Николай“, Църквата „Света Анна“, Хълма на трите кръста, Портите на зората, Замъка Гедиминюс, Вилнюски университет – един от най-старите в Европа.

Ако разполагате с повече време: непременно посетете и замъка Тракай в околностите на Вилнюс, както и Музея на кехлибара в Стария град.

Не забравяйте: да проверите програмата за актуални събития, част от „Европейска столица на културата“; да се насладите на есенното слънце на терасата на някое малко кафене, гледайки есенните цветове наоколо; да опитате поне няколко вида от местната бира; да си купите малко, но красиво бижу от кехлибар.

Food & Beverage препоръки: верига ресторанти „Cili Kaimas“ – интересен интериор, типична местна кухня, подходящо за обяд и вечеря; верига италиански ресторанти „Da Antonio“, кафенета „Gurmans“, ресторант „Rossini“ – подходящо място за вечеря, препоръчва се предварителна резервация.