dani

Жените, които променят лидерството: Д-р Даниела Илиева, PRO BUSINESS ACADEMY И ФОНДАЦИЯ „ПРАВО И ИНТЕРНЕТ“

ИЗБОРЪТ ДА БЪДА ЛЕКТОР не беше планиран, дойде спонтанно и се оказа мое призвание. Преди 7 години бях поканена да преподавам в УНСС и оттогава никога не съм търсила тази работа, а тя ме е намирала. Впоследствие дойдоха предложения и от Sheffield и ВУЗФ и към днешна дата водя 6 дисциплини в 3 университета. Контактът със студентите те поддържа младa и вкрак с тенденциите. Те изискват и очакват, а когато видят насреща човек, който е готов да им предаде полезен опит, знание и отношение, го оценяват много високо. Всяка година развенчавам митове за „днешната младеж“… Те са уникални хора с много различни възприятия за света, ценностна система и модел на мислене. Можем само да се учим от тях.

КАТО ЕКСПЕРТ ПО БИЗНЕС КОМУНИКАЦИИ ЗНАМ, че най-важното е да накараш отсрещната страна да се почувства добре в твоята компания. Няма значение какво си учил, какво си работил, откъде идваш и накъде отиваш. Ако оставиш хората с приятно усещане след разговора с теб, имаш конкурентно предимство и стабилна основа за бизнес отношения. Мениджърите, с които работя по линия на моята компания за корпоративни обучения и в рамките на различни проекти, също ценят това.

ДОБРА КАРИЕРА ЗА МЕН Е тази, която носи щастие, удовлетворение и възможност за развитие. Разширяването на хоризонтите е едно от нещата, които ми носят удовлетворение. Другото е възможността да направиш нещо стойностно и значимо, с по-голям спектър на влияние. Това е и причината да се заема с управлението на фондация „Право и интернет“ – възможността да се управляват национални и международни проекти с широка обществена значимост и с ярък елемент на модернизация и дигитализация.

СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ МИ КАЧЕСТВА са мултитаскингът и усещането за време и пространство. Едно от нещата, типични за мен, е поставянето на задачи и срокове за тяхното изпълнение. Винаги оперирам така. Използвам Google calendar и това ми помага да виждам цялата картина като една линия на времето с всички краткосрочни и дългосрочни задачи. Времето е най-ценният ми ресурс и се отнасям към него като към нещо свято и изключително значимо.

ДОВОЛНА СЪМ ОТ СЕБЕ СИ, когато постигна набелязана цел и по пътя съм платила очакваната цена. Всичко си има цена – инвестиция на време, усилия или ресурси. Понякога плащаме прекалено висока цена за дадена цел и това вгорчава успеха. Доволството идва от постигнатия в процеса на развитие баланс.

РАДОСТТА ОТ УСПЕХА е задължителен елемент от процеса на успяване – не може да закриеш едно бизнес начинание, без да го отпразнуваш по някакъв начин. Насладата от успеха е не само логичен завършек, а и възможност да продължиш нататък.

ФАКТЪТ, ЧЕ СЪМ ЖЕНА, ми е помагал по-често, отколкото да ми вреди. За моя радост усилията ми винаги са били високо оценени във всички области на развитие. Имам една теория за грешно разбрания феминизъм и от страна на мъжете, и от страна на жените. Мисля, че ние се борим за грешната кауза и по отношение на gender equality не задаваме правилните въпроси. Съгласна съм за равното заплащане, позиции и отговорности. Но борбата за равенство в професионалната сфера се пренесе и в личната. Жените загрубяват и губят умението да бъдат дами, да използват женската си същност и природно закодираните меки умения. А мъжете започват да виждат в повечето жени опонент, с който да се състезават и в работата, и в личния живот. Така се нарушава балансът в отношенията и това няма да доведе до равенство, а до засилващо се неравенство. Призивът ми е да накараме обществото и бизнесът да работят заедно по начин, който отразява по-добре идеята за семейство и женственост.

ИЗВЪН БИЗНЕСА СЪМ авантюрист, пътешественик и търсач на адреналин – скачам с парапланер, карам джет, шофирам бързо и непрестанно търся приключения. Старая се душата ми да е будна, сърцето ми да е отворено и съзнанието ми да е бистро. Този живот е за смелите!