woman-writing-name-on-christmas-present-free-photo-2210x1473

Какво да не подаряваме тази Коледа

Не само месец декември е време за подаръци, но точно през този месец отвсякъде ни залива информация за оферти, предложения, идеи какво да подарим на близките си, според техните интереси, възраст, хобита, знания и др. критерии. Аз обаче ще обърна внимание на топ 5 на най-неподходящи подаръци:

Фигурки (или декоративни елементи без функция)
Както обичам да казвам, това е още нещо, на което да му бърша праха. Символиката, която ние ще вложим в избора на такъв подарък, рядко ще съвпадне със символиката на възприемане от страна на получателя, така че нека спестим това неудобство на човека.

Парфюм
Освен, ако не познаваме любимия парфюм на човека, на който ще подаряваме, рискуваме много да сгрешим. Често се „влюбваме“ в даден аромат, но на нашата кожа не стои по същия начин. Трудно е сами да избираме парфюмите си и често
отнема години на някой да открие „своя“ парфюм, затова бих препоръчала избягването на този рисков подарък.

Кухненски уреди
Един малък кошмар е да получим красиво опакована кутия и от вътре да извадим нов модел миксер или тостер. Мисля, че само по филмите някой би се зарадвал искрено на подобна „изненада“.

Дреха
Дрехите като подарък са неподходящи, защото рядко уцелваме собствения си размер, а какво остава за друг човек. Рискуваме да накараме човека да се почувства неудобно, ако сме подарили по-малък размер дреха, и го затрудняваме безкрайно, ако дрехата е по-голяма. Опцията за връщане винаги съществува, но разкарването до магазина отнема време и за много хора е неприятна емоция.

Абонамент за нещо
Само, ако получателят изрично е поискал абонамент за нещо, само тогава този подарък има смисъл. Но не следва да обременяваме някой с нашите най-скорошни интереси или страсти, нито пък да задължаваме с продължаваща финансова
инвестиция.

Нека помним, че най-хубавите подаръци са тези, помислени от душа, подарени от сърце и поднесени с добрина и обич.