new-years-resolution-goal-setting

Какво да си вземем за спомен от 2014-а?

НЛП използва миналото, само за да извлече поуки и образи, които да използва в сегашния момент или в бъдеще.

Нека напишем празничните си пожелания към себе си за 2015 година! В тях винаги включваме здраве, щастие, любов, късмет, радост и още много приятни неща, които искаме да се случат на нас, и на хората, които обичаме.

Изберете най-красивата картичка и си напишете най-желаните пожелания!

Кога през 2014-а се чувствахте в най-добро здраве?

Споменете си този момент, този ден или тази седмица? Дори и да не сте имали периоди на здравословни неразположения, добре е да си спомните момент на перфектно здраве. Върнете се в мислите си към този момент, спомнете си как се чувствахте, как дишахте, как се хранехте, по колко часа сън имахте, кой беше до вас, кой не беше, какво беше ежедневието ви, колко спортувахте или не, какво беше нивото на енергията ви, как се грижехте са себе си. Спомнете си всичко, което правихте тогава и за да бъде полезно това в Новата година, опитайте се да възпроизведете този момент на перфектно здраве! В предишни статии от рубриката сме споменавали, че подсъзнанието пази спомена за перфектното здраве като модел, който можем да използваме винаги.

Кой беше вашият най-щастлив момент през 2014?

Спомнете си този момент или период и се опитайте да извлечете цялата важна информация от него. По вашата собствена скала на щастие, нека този момент бъде от най-високите степени. Какво предхождаше вашето щастие? Каква беше причината за щастието ви? Какъв беше измерителят ви за щастие? Какво правехте тогава, как се чувствахте, с каква мисъл заспивахте и с каква мисъл се събуждахте? Кой споделяше щастието ви?

НЛП специалистът винаги помага на клиента да намери щастието, което не зависи от външни фактори и обстоятелства, а това щастие, което е вътре в нас и е винаги на наше разположение. Така че то е там, само трябва да го намерим и да го извикаме в сегашния момент. А защо не си отправим предизвикателството да използваме този наш собствен модел на щастие през цялата 2015-а година?

Донесе ли ви 2014-а любов? И какво всъщност е любовта?

Може би 2015-а е вашият нов шанс за проявление на истинската любов – любовта към онези важни неща, които не чакаме някой да ни даде и не се страхуваме някой да ни отнеме. Любовта към природата, любовта към живота, любовта към самия себе си – такъв какъвто си, именно защото си такъв и въпреки всичко.

Направете същото с пожеланията си за радост и късмет – извлечете най-радостните си мигове от миналото и нека те ви послужат като модел – еталон за „радостно ми е“, за отношение към живота и „аз съм късметлия“ нагласа. Някои казват, че късметът идва тогава, когато не го очакваме. Или че желанията намират реално проявление, когато не се вкопчваме в тях, а ги оставим да се случат.

Всеки има рецепта за себе си.

Това е и смисълът на тази статия – да ви подтикнем да намерите скритите си резерви, да намерите собствените си модели и еталони за всичко. Защото най-истинските мигове на щастие и радост имат това свое значение само за нас. И цялата база данни на тези емоции е в нас самите. Само трябва да ги открием…

Каква е целта на всички тези образи? Целта е да извлечете и да изградите събирателен образ за себе си, в който се съвместяват перфектното здраве, щастие, любов, късмет и радост и да позволите на този образ да бъде с вас през цялата нова година. Както инсталирането на всеки нов навик и този ще изисква усилия и постоянство от ваша страна. Но при силна мотивация и желание за гъвкавост на поведението, тази положителна промяна е възможна.

Не всеки от вашето обкръжение ще хареса новите пожелания, които сте си отправили за Новата година. С годините човек се научава да не плаща „данък обществено мнение“. Щом решенията и действията са съгласувани с интуицията ни, с вътрешния ни мир или с душевния ни компас, значи имаме нашето си ОК.

Често самите ние сме пречката за постигане на перфектния образ, събиращ всички положителни емоции. Предпочитаме да се държим здраво за жертвения и страдалчески образ на болен, нещастен, сърдит и отритнат от съдбата карък. Това ли искате за себе си? Бихте ли написали такива пожелания в картичката си до някой друг? А защо тогава, допускаме такива (по)желания за себе си?

Ето и няколко НЛП стъпки на действие, които ще ви помогнат да постигнете желания перфектен образ:

Действайте! Промяната се постига с действие, а действието предизвиква процес на учене.
Създайте собствената си реалност и носете отговорността за това.
Няма провал, а само обратна връзка. Изборът да постигнете целта е ваш и ако не сте постигнали целта си, това означава само, че все още не сте я постигнали.
Всички ние разполагаме с всички необходими ресурси за постигането на желаната цел, а именно – перфектният образ на здраве, радост, щастие, късмет, любов.
Определете целта си и й дайте времево измерение, т.е. дайте посока на вашите мечти.
Правете най-доброто, на което сте способни и ще откриете, че можете и повече.
Оставете ограниченията и генерализациите в 2014-а! „Винаги“ и „никога“ нямат място в новото ви „аз“ през Новата година.
Вярвайте в трите основни части от процеса за постигане на цели:

  • Възможността целите ви да бъдат постигнати.
  • Способността ви да постигнете целите си.
  • Стойността на вашите цели, а именно, че вие заслужавате да постигнете целите си.

В навечерието на 2015-а година ви пожелавам да сте винаги здрави, винаги щастливи, винаги обичащи живота с цялата му прелест и очарование, да се радвате на късмета и на това, което сте избрали да бъдете!

Весели празници и честита Нова щастлива година!