9o6izkz8xB9DnNAj4acqquhhkFaP6h-fEQWD8RwWB7Y

Модул 4: Robotics

Модул 4-ти от програмата Artificial Intelligence: Implications for Business Strategy беше най-интересният за мен – посветен на Роботиката в бизнеса. От момента, в който модулът отвори, бях като омагьосана. Светът на роботите е толкова различен и няма много общо със стандартната представа за това какво точно правят роботите в бизнеса.

Изгледах с огромен интерес лекциите на преподавателите, изчетох всички допълнителни материали и прегледах предоставените линкове. Буквално погълнах информацията, потопих се с вдъхновение в една различна от моята експертиза тематика, а резултатът също показа колко много ме е увлякла тази тема.

Този модул ме научи на:

  • Основните характеристики на роботиката като трансформативна технология.
  • Как в момента роботите са внедрени в индустрии и какви различни различни функции изпълняват, съвместяват или допълват.
  • Как една организация може да използва роботиката за постигане на различни организационни стратегии.
  • Преценка за приложението на роботиката в дадена организация.
  • Оценка на стратегическите, технически и други аспекти на приложението на роботиката.

Роботите могат да имат хуманоидна форма, но могат и да са нещо, приличащо на малък чип; могат да са много добри в изпълнението на дадена задача, но могат да бъдат изключително тромави и несръчни; могат да ни помагат, но могат и да ни разочароват, особено, ако не са постигнали достатъчно съвършенство. Повдигайки темата за етичните аспекти около роботиката, много ми хареса една цел, към която изследователите и създателите на роботика се стремят, а именно – Robots take the robot out of the human, или роботите изваждат робота от човека. По този начин, ние, хората, ще можем да се занимаваме с далеч по-креативни, когнитивни и съзидателни задачи, които все още са, а и може би още дълго ще останат, непосилни за роботиката. Пътят е все още много дълъг, но все пак остава любопитството ми кога по пътя ще се движат автономни автомобили. Или може би ще бъде по-лесна регулацията на летящите автомобили?