kids-birthday-party-fun-ways-to-celebrate

Партито за детския рожден ден  – празник или кошмар за родителя

Всеки родител познава мини ада, през кой преминава, когато наближи рожденият ден на детето. Докато наследниците са още малки тържествата минават мило, семейно, задружно – с баби, дядовци, близки роднини и приятели. Но правопропорционално с „развитието“ на социалния кръг на детето в детската градина, в предучилищна и училищна възраст, от кръжоци, уроци, курсове и занимални, се налага и развитие  на родителската креативност.

Отдавна вече детското парти не се случва в домашни условия със сандвичи от франзела, намазани с лютеница, пастет или усмивки от саламче. Нито с домашна баница или кекса на баба. Децата искат детски кът, тематично парти (theme party), кино следобед, готварство, езда, рисуване с пръсти, ваене на керамика, боулинг, билярд, аниматор/и, цирк и други.

Налага се родителските умения за планиране, организиране и контрол да се подобряват с всяка изминала година от растежа на детето.  Иска, не иска, родителят влиза в едно „състезание“ с останалите родители, които са успели да генерират повече креативност и са изненадали всички на последното детско парти – с ново място, нова тема, нови занимания или нещо друго “уау”. Моята близка приятелка „избухна“ с едно такова скорошно “уау”, което включваше рожден ден във влака София-Пазарджик, разходка из Острова на града и обратно на влака от Пазарджик до София.

Някой би възкликнал възмутено с „Ах, че суета!“, но ако сме откровени, ще си признаем, че всички попадаме или сме попадали в капана на „един ден е все пак“ и „нека децата са щастливи“.

В моята родителска роля, до момента имам измислени и организирани общо 26 рождени дни (16 на сина ми и 10 на дъщеря ми) – празнувани по няколко пъти (с роднини, с приятели, с деца), празнувани в пандемия, с кашлици, в грипни периоди, в извънучебно време, в училище, извън училище, къде ли не и с кой ли не. Преживявахме Мечо Пух, Маккуин Светкавицата, Маша и Мечока и други знайни и незнайни герои. Били сме канени сигурно на стотици детски рождени дни през годините.

От този опит бих си позволила да направя няколко извода:

Децата си искат деца! Hай-щастливи и весели са, когато празнуват с най-скорошните си и „най-добри“ приятели. В детския свят нещата се променят бързо и динамично и най-добрият приятел от преди месец, не е задължително да бъде най-добрият приятел и днес.

В повечето случаи суетата и престараването са за родителите и за сметка на родителите. Децата са си просто щастливи.

Поканата

Поканата от дете за дете е добре да упоменава дали са поканени и родителите. Ако ли не, нека има начален и краен час, в който родителите на гостите да знаят, че трябва да си вземат децата. Често ми се е случвало да не знам, че и моето присъствие се очаква на детското парти. Следователно имам други планове за времето на събитието, на което оставям детето си. Но се оказва, че домакините са се подготвили и за родителите, така че става доста неудобно – и за двете страни – гости и домакини.

Преди празника оставете упътване

Ако някой малък или голям гост има алергия от нещо, нека се каже навреме, на място, задължително и обезателно, за да не се развали празникът на всички.

Години наред синът ми имаше алергия от полени и не можех да получавам цветя. Предупреждавах всички гости, за да не се налага да изхвърлям красота. Сега вече алергията я няма (след специализирано лечение с френска ваксина).

Подаръкът

Децата все повече се питат помежду си какви подаръци би искал/а рожденика/ рожденичката, така че процесът с подаръците е донякъде все по-улеснен. С преминаването към teen годините подаръците стават ваучери или направо сума парички.

Храната

Храната е немаловажен елемент от партито, но често остава недокосната на фона на осигурените игри и забавления. След една определена възраст можем да ангажираме и детето в планирането на менюто, за да се учи на стойности, потребление и да познава вредите от изхвърлянето на храна.

Уважението

Стремя се да уча децата ми на уважение към всичко получено за празниците – заедно разопаковаме подаръците и изпращаме лични благодарствени съобщения на всички гости, заедно подреждаме всички цветя във вази (ако не са саксийни) и се опитваме да задържим красотата максимално дълго.

Вместо заключение:

Тази есен обмисляме да поднесем „уау“ изненада като направим ретро парти рожден ден на дъщеря ми у дома – филийки от франзела с пастет и лютеница, нарязани кашкавал и луканка, домашна торта и домашни забавления. И пак ще бъде весело, и пак ще има спомени.

Image-1

Правото да си дете

Денят на детето се празнува от 1925 г. с решение на Световната конференция за благосъстояние на децата, проведена същата година в Женева, Швейцария.

С всяка изминала година запазването на правата на децата става все по-трудно, но тази статия е за правото да си дете и за търсенето на детето в самите нас.

Много проблеми, от всякакво естество, се „лекуват“ чрез детето в нас, чрез търсенето на онова невинно и безгрижно щастие, което сме изпитвали търкаляйки се по земята, смеейки се на „глупости“, правейки щуротии и може би мажейки се със сладолед или шоколад. Изкуство е да запазим детето в себе си, да притежаваме тази безценна жизнерадост и спонтанност, да сме тук и сега, в мига, на мига.

Почти няма възрастен, който да не си мечтае да бъде отново дете – да се радва на безгрижие, да няма отговорности, да преживява дните си в игри и забавления. Щастливи са тези, които успяват да запазят детето в себе си дори и като възрастни. Щастлива съм аз, когато моите или деца от обкръжението, ми позволят да се докосна до техния свят. Едно безценно преживяване, което навява спомени, носи радости, резонира с различните периоди на моето детство, кара ме да рефлектирам върху какво беше, какво е, и какво би могло да бъде.

Продължавам да се изумявам на услужливо късата им памет и естествения стремеж на децата да се фокусират върху конкретни детайли и ситуации, докато възрастните все мислим абстрактно и търсим разбиране чрез абстрактни понятия и идеи.

Впечатлявам се от детското въображение и креативност, от способността да мислят извън обичайните рамки и да създават нови идеи без ограничения.

Децата имат привилегията да живеят в настоящия момент и да се наслаждават на него. Ние, възрастните, често затрупани от стрес и отговорности, пропускаме мига, момента и насладата от живота.

Присъщата детска искреност и откровеност в комуникацията с другите, естествено води до по-добра връзка и разбирателство. Карат се, сдобряват се и игрите (делата) продължават.

И не на последно място – децата ни показват как да се забавляваме и да се насладим на живота без прекомерна сериозност. Само ако намерим време за игра и радост в своя собствен живот…

С позитивизъм и вяра, с оптимизъм, идеализъм и може би доза наивитет, ще пожелая на всички ни да почетем празника на детето като почетем детето в себе си!

lea

ОБУЧЕНИЕ „КАК ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В ПО-ДОБРАТА ВЕРСИЯ НА СЕБЕ СИ“

Днес повече от всякога,  времето е най-скъпата разменна единица, а Невро-лингвистично програмиране (НЛП) представлява набор от техники, които позволяват бързото постигане на желани резултати и промяна, в която и да е област от живота.

В динамиката на днешния свят НЛП намира още по-голямо приложение, защото спестява от най-ценната валута, а именно времето.

От обучението КАК ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В ПО-ДОБРА ВЕРСИЯ НА СЕБЕ СИ ще научите:

 Какво е НЛП, каква е основната му цел и предимство, какво е моделиране, репрезентативни системи, как да използваме силата на познанието за езика на тялото и още много.

Организатор: Академичния „Живей елегантно“

Събитието се провежда присъствено на 13.06.2023 г., от 18:30 до 20:30 ч., гр. София, ул.“Вихрен“ № 10 (в бизнес сградата на „Риск инжинеринг“ АД) 

 Запазете своето място – https://bit.ly/43fhqge

346981689_913370293078658_7153186999283540099_n

Обучение: Eтикет НАвреме и НА място I ELSA Business Academy

Проф. Даниела Илиева за втори път ще бъде част от “ELSA Business Academy”. Този път организаторите избраха обучението “Етикет НАвреме и НА място”. Събитието ще се провече на 21 май от 11:00 часа в Networking Premium на ул. Г. С. Раковски №25!

Ако сте целеустремени, обичате да се впускате в различни приключения и да научавате нови неща, то определено участието в тази кампания не е за изпускане! Обучението е за тези от вас, които искат да подобрят умението да се представяте добре навсякъде, при всякакви обстоятелства, с увереност и самочувствие.

Бизнес академията включва въпроси свързани с:

1. Как да бъдете успешни и запомнящи се по правилата?
2. Кои са правилата и нормите за поведение в обществото, в офиса, по време на бизнес среща, на формални и неформални събития, на коктейл и др.?
3. Как да разчитате правилно дрес кода, дори когато не е упоменат в поканата?
4. Как да се подготвите за различни събития?
5. Как да сте убедителни и уверени в различни компании и събитийни постановки?
6. Как да общувате успешно на networking събития?
7. Как да се представяте и как да представяте други хора?
8. Как да започнете и как да поддържате разговор във формална и неформална среда?

 
Всички участници, завършили успешно обучението, ще получат сертификат за участие!
Включете се сега!

📲 За повече информация, може да се свържете с екипа на ELSA Bulgaria
* Всички предоставени лични данни ще се събират, анализират, използват и обработват изключително за целите на кампанията към ELSA Bulgaria!

unnamed-2

„Опасни връзки“ с Радина Червенова: Отживелица ли е, че мъжете се плашат от успели жени?

Кога успехът не носи щастие? Какви жертви правят жените и мъжете в името на успехите и постиженията и кой плаща по-високата цена? По темите говорихме с психолога Камелия Тодорова и водещата Радина Червенова, в предаването на bTV „Преди обед“, в рубриката „Опасни връзки“.

Вижте повече във ВИДЕОТО

52501087c010e0fd554da8e2e6bfcbb5

Е-академия: Репрезентативни системи – сетивата, през които обработваме информацията

Начало: 27 .04.2023 г. от 17:30 ч.

Тема: Репрезентативни системи – сетивата, през които обработваме информацията

Лектор: Проф. д-р Даниела Илиева

Организатор: Издателство КЛЕТ България

Регистрация ▶ https://klettbulgaria952.clickmeeting.com/reprezentativni-sistemi-setivata-prez-koito-obrabotvame-informatsiyata/register?_ga=2.27145529.521049248.1679295413-1163377489.1662973364&_gl=1*slsc4e*_ga*MTE2MzM3NzQ4OS4xNjYyOTczMzY0*_ga_K7H94QHX99*MTY3OTQ2NTA1MS4yNTkuMS4xNjc5NDY2MDI2LjU3LjAuMA..

*След  успешно попълване на Вашата регистрация ще Ви се зареди страница, в която да направите своя тест за определяне на предпочитаната репрезентативна система.

Повече информация за срещата:

Всеки човек има различно мислене, опит, ценности, убеждения, поведение, способност за учене, способност за слушане, характер, предпочитания, мнение и други. На базата на тези различия, всеки от нас има предпочитана репрезентативна система или още предпочитано сетиво за възприемане на околния свят. Във всяка една група от общуващи помежду си хора, има разнообразие от преобладаващи възприятия на света. Във всяка една аудитория или класна стая има визуални, аудиални и кинестетични ученици.

 • Как да структурираме посланията си не само към тях, но и към всички, с които общуваме, независимо от нашия личен предпочитан начин за обработка на света?
 • Как да говорим на визуален, аудиален или кинестетичен език?
 • Как да се превърнем в комуникационни хамелеони?
 • Как да общуваме успешно с различните типове?

На тези и други въпроси ще отговори професионалният трейнър Даниела Илиева на предстоящата среща, част от Е-академия, на тема „Репрезентативни системи – сетивата, през които обработваме информацията“.

311406758_507436674726270_2826495951335760817_n

Проф. Даниела Илиева: Никога не подценявайте подготовката!

Професионален трейнър, консултант по бизнес етикет и  муждународен протокол, сертифициран от EUROPROTOCOL – The European School of Protocol в Брюксел и трейнър по невро-лингвистично програмиране – това е малка част от визитката на проф. Даниела Илиева. На 11 април ще се проведе нейният мастър клас на тема „Успешна бизнес комуникация“, в който се включват личности, желаещи да общуват професионално, да формулират успешно своите вербални и невербални послания и да усъвършенстват науката за езика на тялото.

Проф. Илиева, наистина ли всеки може да се научи да общува успешно? Колко време отнема да „построим“ основите на правилната комуникация?

Умението да общуваме успешно е заложено във всички нас. На всички ни са дадени сетива, които да използваме за разчитане на комуникационните сигнали; всички можем да изградим вербални компетенции и емоционална интелигентност, за да изпращаме правилно формулирани послания. Общуването е най-естественото състояния за нас хората, а усъвършенстването с цел да бъдем разбрани, е най-естественият стремеж.

Основите на правилната комуникация се крият в отговорността – този квантов скок в разбирането за общуването, който ни кара да поемем ангажимента да ни разберат точно така, както искаме, да формулираме посланието си по начин, който отсрещната страна ще възприеме точно в този момент, точно както искаме. И да поемем отговорността да бъдем разбрани. Без прехвърляне на вина и без обвинения.

Как да разберем, че сме на прав път?

Обратната връзка е смисълът на комуникацията. Само и единствено обратна връзка на разбиране, потвърждаваща, че посланието ни е достигнало точно както сме искали и е възпроизвело точно желания резултат е сигнал, че общуваме успешно. Не е лесно, но поемайки отговорността, ние всъщност се издигаме на друго ниво.

Езикът на тялото е нещо, което вълнува доста хора. Какво е важно да знаем за него, за да излъчваме правилните послания?

Всички експерти, изучаващи езика на тялото и комуникационните послания, които излъчваме невербално, се обединяват около твърдението, че над 70% от комуникацията се осъществява чрез невербалните послания. Трябва не само да се вълнуваме, но и да се фокусираме много по-задълбочено върху този значителен елемент от комуникацията. По време на обученията, които правя, обръщам специално внимание и обучавам участниците как лесно да разчитат езика на тялото на отсрещната страна, как да виждат “невидимото”, използвайки естествените ни ресурси – сетивата ни. Още по-специално внимание отделям на сигналите, които ние самите съзнателно или несъзнателно излъчваме, както и как да се “самопрограмираме” положително чрез езика на тялото.

Има ли трик, който ни помага да „излезем“ от себе си и да се погледнем през очите на събеседника?

Да, разбира се. Уважението към чуждия модел на света помага. Всички искаме другите да уважават нашия модел на света, така че и ние дължим това на отсрещната страна. Себепознанието във всякакъв аспект ни помага да познаваме себе си достатъчно добре, за да не се налага да се гледаме през чужди очи. Когато познаваш себе си, наясно си с подсъзнателните реакции, с чувствителните теми, с влиянието, което някой или нещо може да окаже, това се превръща в конкурентно предимство във всяка форма на общуване.

Кое е първото нещо, което се забелязва у нас на първа среща? За какво трябва да внимаваме?

По дрехите посрещат, по ума изпращат. Но не само – осанката, цялостния имидж, езикът на тялото, увереността и не на последно място енергията, която излъчваме, са все важни елементи от първото впечатления, което не може да направим отново. Само първия път правим първо впечатление. По време на различните обучения, които правя, участниците преминават през процеси и осъзнаване, които ги променят трайно – и като визия и разбиране за себе си, и по отношение на околните.

На 11 април ще се проведе Вашият мастър клас на тема „Успешна бизнес комуникация – навреме и на място“. Кое е най-важното послание, което искате да предадете на всички, които ще бъдат на живо пред Вас?

Успешната комуникация Е възможна само, когато сме готови да поемем отговорност. Личният имидж Е важен и рецептата Е лична за всеки. Дай, за да получиш е най-валидно при общуването – дай внимание, дай искрен интерес, отдай старание, за да бъдеш разбран, дай от времето си, и ще получиш златната среда на успешната комуникация.

Винаги е добре да … подхождаме с уважение и разбиране към човека отсреща.

Никога не трябва да бъдем … успешни на всяка цена.
Ако искате да общувате успешно, спрете да … подценявате подготовката – и в личен, и в имиджов, и в професионален аспект.
 Печелим преговори, когато … завършим преговорите с усещане за удовлетворение и у двете страни.
 Аз искам да бъда още по- … балансирана и мъдра.

Източник: Академия „Живей Елегантно“
 

2003e

Проф. д-р Даниела Илиева гостува на единствената здравна телевизия в България

Добрата комуникация е част от доброто здраве!

Във видеото: Връзката логика-емоции; изкуството на добрия мениджмънт; прехвърлянето на отговорност; формулирането на послания; за книгите и обученията; за мултитаскинга при съвременната жена и още във видеото.

27

НЕ на пролетната умора

На 25-ти срещу 26-ти март за пореден път сменихме времето от зимно към лятно часово време. За някои хора този един час по-малко сън води до огромна разлика в усещанията и най-вече в усещането, наречено “пролетна умора”.

Пролетната умора е състояние на изтощение, което типично се случва през този сезон.  Това може да бъде причинено от различни фактори, като променящите се условия на околната среда, нарушаване на съня и дисбаланс в хранителния режим.  Някои от симптомите на пролетната умора включват системно усещане за отпадналост, разстройство на съня, главоболие, безпричинна тревожност и депресия.

Много често говоря за хората сови (нямат проблем с късното лягане, но сутрините са мъка за тях) и тези, които са чучулиги (обичат да стават рано, но не издържат вечер до късно). Горките сови – животът им току що стана с още един сутрешен  час по-мъчителен…

Смяната към лятно часово време може да бъде причина за стрес не само за тези, които обожават съня и щастието им зависи от него. Тази промяна във времето може да повлияе на тонуса и енергията на всички.  Ето няколко предложения за преодоляване на стреса от смяната към лятно часово време:

 1. Ограничение на използването на екраните преди сън е полезен навик не само около периода на смяна на времето. Доказано е, че не само екраните на телевизора, компютъра и мобилните устройства могат да влияят на нашия сън, но и съдържанието, което гледаме на тях. 
 2. Естествени източници на светлина. Отдавна не живеем като прадедите ни лягайки със залеза и ставайки с изгрева, но разчитането на естествената светлина като естествен елемент за събуждане, бодрост и нагласа, е неоспоримо.
 3. Релаксация и медитация могат да ни помогнат да се справим със стреса и да укрепим психическото си здраве. Опитайте да практикувате релаксация или медитация по няколко минути всеки ден, без стремеж за “изпразване” на главата от всякакви мисли. В статията ми Стрес мениджмънт обръщам внимание на факта, че много хора си мислят, че да медитират успешно, означава да „изпразнят“ главата си, седейки в поза лотус или напевно артикулирайки „оммм“. Нашият мозък е непрестанно зает със 7 +/- 2 неща, т.е. ние непрестанно имаме повече от няколко мисли в главата си. Така че медитацията е целенасочена осъзната концентрация върху едно нещо. И съвсем нормално е, докато сме избрали да се концентрираме върху музика, тон, мисъл, капчук, падащи листа, или просто върху тишината, в мислите ни да прелита списък за пазаруване. Това е моментът, който отказва много начинаещи в медитацията като практика. В момента, в който се „разсеят“ от избрания фокус и си казват, че не могат да се справят и явно не го правят както трябва. А всъщност е достатъчно самодисциплинирано да насочим вниманието си към избрания обект на концентрация и то за не повече от 15 минути. Мислите ни отново ще скачат от едно на друго, на трето и четвърто. Само трябва да върнем фокуса си върху каквото сме избрали.  Научно е доказано, че най-полезната медитация е не повече от 15 минути на ден. Чрез медитацията даваме шанс на мозъка да си почине и на мислите ни да се подредят. Нека направим аналогия с разхвърлян гардероб, както често изглежда нашият ум. С медитация и медитативни техники, ние успяваме да подредим менталния си гардероб и по този начин да видим по-добре с какво разполагаме, как да го използваме в ежедневието си, как би изглеждало най-добре и как ще ни донесе най-голяма полза, без усилието да го търсим в хаоса.
 4. Алкохол и кофеин: приспиване с помощта на алкохол и разбуждане с помощта на извънредни количества кофеинови напитки не е донесло нито краткосрочна, нито дългосрочна полза на никой. Увеличаването на потреблението на кофеин и алкохол може да влоши съня и да доведе до допълнителен стрес, разтуптяно сърце, липса на баланс и контрол на ситуациите в ежедневието ни.
Multi-tasking-Not-a-Good-thing-@DownshiftingPRO_5_canvapro-image

Multi-Thinking – като multi-tasking, но на стероиди

Чували ли сте някога за multi-thinking? Това е като multi-tasking, но на стероиди! Като човек, който е склонен да жонглира с множество проекти и идеи наведнъж, аз съм голям фен на мулти-таскинга.

В основата си мулти-мисленето е актът на работа върху множество проекти или задачи едновременно – всички те изискващи съзнателно внимание. Това може да включва всичко – от вътрешен диалог, през обмисляне на идеи за нов проект, докато едновременно работим върху друг проект, до жонглиране с множество разговори или задачи наведнъж.

За мен мулти-мисленето се е превърнало донякъде в начин на живот. И въпреки че понякога може да бъде стресиращо, този процес ме поддържа енергична, ангажирана и с пъргава мисъл.

Едно от нещата, които харесвам в мулти-мисленето е, че ми позволява да превключвам скоростите бързо и лесно. Ако почувствам блокаж или отегчение в дадена задача, мога бързо да преместя фокуса си върху друга и да се върна към първата със свежа гледна точка. И тъй като винаги работя върху няколко неща наведнъж, никога не се отегчавам или се чувствам сякаш съм затънала в коловоз.

Разбира се, мулти-мисленето не е за всеки. Някои хора процъфтяват в това да фокусират цялата си енергия върху един проект наведнъж и това често е препоръчван модел на работа, гарантиращ успех. Но за тези от нас, които се наслаждават на тръпката от жонглирането на множество идеи и задачи, мулти-мисленето може да бъде чудесен начин да останем не само ангажирани, но и продуктивни.

Едно от най-важните неща, които трябва да имаме предвид при мулти-мисловния режим, е необходимостта да останем организирани. С толкова много идеи и задачи, които хвърчат наоколо, е лесно да се претоварим и да загубим представа за нещата. Аз обичам да си водя списък със задачи и техните срокове – на лист хартия, в календара или в notes в някоя апликация.

Но дори и при добра организация, многофункционалното мислене може да бъде предизвикателство понякога. Определено има моменти, в които чувствам, че “нося твърде много дини под една мишница наведнъж” и това са моментите, в които трябва да направя крачка назад и да се фокусирам отново, да пренапиша задачите или просто да си поема дъх. Подреждането на пространството около мен ми помага много в такива моменти.

Въпреки че multi-thinking е начин на живот за много хора, важно е да признаем, че има и отрицателни аспекти. Ето няколко потенциални недостатъци, които трябва да имате предвид:

 • Намален фокус;
 • Повишен стрес и burn out;
 • Трудно приоритизиране;
 • Пропуснати детайли;
 • Липса на завършеност;
 • Пропуснати възможности;
 • Пропилян живот

В заключение, мулти-мисленето може да бъде полезен подход за извършване на нещата, но е важно да сме наясно с потенциалните капани. Всичко е в баланса и нищо не е на всяка цена. Освен, разбира се, здравето, удовлетворението и цялостното благосъстояние.