kids-birthday-party-fun-ways-to-celebrate

Партито за детския рожден ден  – празник или кошмар за родителя

Всеки родител познава мини ада, през кой преминава, когато наближи рожденият ден на детето. Докато наследниците са още малки тържествата минават мило, семейно, задружно – с баби, дядовци, близки роднини и приятели. Но правопропорционално с „развитието“ на социалния кръг на детето в детската градина, в предучилищна и училищна възраст, от кръжоци, уроци, курсове и занимални, се налага и развитие  на родителската креативност.

Отдавна вече детското парти не се случва в домашни условия със сандвичи от франзела, намазани с лютеница, пастет или усмивки от саламче. Нито с домашна баница или кекса на баба. Децата искат детски кът, тематично парти (theme party), кино следобед, готварство, езда, рисуване с пръсти, ваене на керамика, боулинг, билярд, аниматор/и, цирк и други.

Налага се родителските умения за планиране, организиране и контрол да се подобряват с всяка изминала година от растежа на детето.  Иска, не иска, родителят влиза в едно „състезание“ с останалите родители, които са успели да генерират повече креативност и са изненадали всички на последното детско парти – с ново място, нова тема, нови занимания или нещо друго “уау”. Моята близка приятелка „избухна“ с едно такова скорошно “уау”, което включваше рожден ден във влака София-Пазарджик, разходка из Острова на града и обратно на влака от Пазарджик до София.

Някой би възкликнал възмутено с „Ах, че суета!“, но ако сме откровени, ще си признаем, че всички попадаме или сме попадали в капана на „един ден е все пак“ и „нека децата са щастливи“.

В моята родителска роля, до момента имам измислени и организирани общо 26 рождени дни (16 на сина ми и 10 на дъщеря ми) – празнувани по няколко пъти (с роднини, с приятели, с деца), празнувани в пандемия, с кашлици, в грипни периоди, в извънучебно време, в училище, извън училище, къде ли не и с кой ли не. Преживявахме Мечо Пух, Маккуин Светкавицата, Маша и Мечока и други знайни и незнайни герои. Били сме канени сигурно на стотици детски рождени дни през годините.

От този опит бих си позволила да направя няколко извода:

Децата си искат деца! Hай-щастливи и весели са, когато празнуват с най-скорошните си и „най-добри“ приятели. В детския свят нещата се променят бързо и динамично и най-добрият приятел от преди месец, не е задължително да бъде най-добрият приятел и днес.

В повечето случаи суетата и престараването са за родителите и за сметка на родителите. Децата са си просто щастливи.

Поканата

Поканата от дете за дете е добре да упоменава дали са поканени и родителите. Ако ли не, нека има начален и краен час, в който родителите на гостите да знаят, че трябва да си вземат децата. Често ми се е случвало да не знам, че и моето присъствие се очаква на детското парти. Следователно имам други планове за времето на събитието, на което оставям детето си. Но се оказва, че домакините са се подготвили и за родителите, така че става доста неудобно – и за двете страни – гости и домакини.

Преди празника оставете упътване

Ако някой малък или голям гост има алергия от нещо, нека се каже навреме, на място, задължително и обезателно, за да не се развали празникът на всички.

Години наред синът ми имаше алергия от полени и не можех да получавам цветя. Предупреждавах всички гости, за да не се налага да изхвърлям красота. Сега вече алергията я няма (след специализирано лечение с френска ваксина).

Подаръкът

Децата все повече се питат помежду си какви подаръци би искал/а рожденика/ рожденичката, така че процесът с подаръците е донякъде все по-улеснен. С преминаването към teen годините подаръците стават ваучери или направо сума парички.

Храната

Храната е немаловажен елемент от партито, но често остава недокосната на фона на осигурените игри и забавления. След една определена възраст можем да ангажираме и детето в планирането на менюто, за да се учи на стойности, потребление и да познава вредите от изхвърлянето на храна.

Уважението

Стремя се да уча децата ми на уважение към всичко получено за празниците – заедно разопаковаме подаръците и изпращаме лични благодарствени съобщения на всички гости, заедно подреждаме всички цветя във вази (ако не са саксийни) и се опитваме да задържим красотата максимално дълго.

Вместо заключение:

Тази есен обмисляме да поднесем „уау“ изненада като направим ретро парти рожден ден на дъщеря ми у дома – филийки от франзела с пастет и лютеница, нарязани кашкавал и луканка, домашна торта и домашни забавления. И пак ще бъде весело, и пак ще има спомени.