viber_image_2019-07-01_09-45-09

Промяна

Всеки иска да промени света, но никой не иска да промени себе си.

Едно гласче дълбоко в подсъзнанието тихо нашепва „Времето за промяна дойде“. „Не сега, рано е още. Не му е времето сега. Нямам сили да го направя. Не мога. Не искам така. Може и след време. Защо точно сега?“ – това са само част от безбройните извинения, с които другият, съзнателен глас ще отвърне.

Повечето хора са инертни и не щастливи (не казваме нещастни) от промяната. Статуквото или на английски “the status quo” са естествен стремеж към стабилност, спокойствие и предвидима нормалност. А кой не желае стабилност и спокойствие? И без друго динамиката на съвременния живот е неописуема и за някои хора – непоносима.

И ВСЕ ПАК – КОГА Е ВРЕМЕТО ЗА ПРОМЯНА? Има ли специфичен модел за промяна на личността, на статуса, на живота? Със сигурност можете да се сетите за приятели, познати и роднини, които декларират желана промяна, но никога не стигат до действие. Това става като модел на поведение: трябва – искам – не мога.

КАК СЕ ПРОМЕНЯМЕ? Промяната е процес, който започва с осъзнаване. Това може и да изглежда очевидно, но не е. Ако сте свикнали да обвинявате всички останали за вашите проблеми, определено няма осъзнаване. Експертите казват, че за да промени навиците си даден човек, много неща трябва да се подредят. Човекът трябва да иска промяната и да изгради организация за постигане на тази промяна. Някои изследвания показват, че хората постигат повече успех, когато се стремят към една голяма промяна в даден момент. Важно е да има външни измерители, въпреки че някои хора са способни на завиден самоконтрол.

ЖИВОТЪТ НИ СЕ ПРОМЕНЯ ПО ТРИ ПРИЧИНИ.

Първата, която изпитваме от време на време в живота си, е влиянието на различни невидими биологични и житейски фактори, които ни карат да се превърнем в различен човек от този, който сме били преди. Бебето се учи да пълзи, да ходи, да тича, защото е програмирано да премине през тези етапи. В юношеството не можем да игнорираме хормоните и промените, които предизвикват, дори и да искахме. А неизбежният акт на влюбване драматично променя нашата гледна точка за живота по начини, които не бихме могли да знаем без този опит. Годеж, брак, раждане на деца, заставането на прага на зрелостта, са все събития, които ни предоставят възможности да се развиваме, да израстваме и да се променяме. Втората е когато сме вдъхновени от нова визия за това в какво бихме могли да се превърнем или в какво може да се превърне светът, в следствие на на-шите усилия, ние се променяме. Понякога се променяме, защото някой ни е подтикнал да станем различни от това, което сме били. Ако човекът има значима роля в живота ни и от него за-виси нашето бъдеще или кариерно развитие, шансовете да променим черти от характера или поведението си са сравнително големи, стига, естествено, исканите промени да не променят начина, по който самите ние се виждаме. В някои случаи е по-лесно да сменим обекта на влияние, отколкото да променяме дълго изграждано поведение и навици.

Помислете. Колко пъти сте успели да промените някого чрез заяждане, настояване, умоляване, пледиране, ласка-телство и каквото и да е друго, което използвате, за да накарате човекът да поеме в посоката на промяна, която вие искате за него или нея? Едва ли често. Дори и промените, които искате да са за тяхно добро, хората са резистентни. Това, което за съжаление най-често работи, е третата причина за промяна – болката. И физическата и психическата болка ни карат да търсим освобождаване от дискомфорта, а източниците могат да бъдат много. Загуба на работно място, раздяла с партньор, промяна на бизнес отношения – всички тези сценарии правят невъзможно да се живее по стария начин.

Някои от нас са много добри в това да игнорират ситуации, които ни заставят да се променяме. Но всеки си има лимит. Промяната, която ви води в положителна посока, не само ще подобри самоувереността ви, но и ще обогати взаимоотношенията ви, ще подобри кариерата ви и ще ви даде възможност за по-добро съществуване.

Ето и няколко хипнотични въпро-са, които използвам в НЛП сесия и които ще ви накарат да се замислите дали и от каква промяна се нуждаете:

1. Какво имаш в момента в живота си, което повече не желаеш?

2. Какво липсва в живота ти, което сега искаш?

3. Ако можеше да получиш каквото и да е, какво би искал?

4. Какво претендираш, че не знаеш, като оставиш нещата както са/имаш нещата, както са?

Научихте ли нови неща за себе си? Хипнотичните въпроси са тези въпроси, които ни карат да активираме подсъзнателни процеси и да търсим отговори в дълбините на скритото.

Пожелавам ви лято на промените!