IMG_0554

Реч за официалното откриване на академичната 2020/2021 г. във ВУЗФ

Уважаеми студенти,

Предстоят ни много интересни години заедно. Години, в които най-сигурното нещо ще е промяната. Като преподавател във ВУЗФ по мениджмънт и комуникации повече от 10 години, днес искам да ви кажа, че нито моите дисциплини са най-важният елемент във вашето образование, нито мотивационните или лидерски теории, които ще учите, нито през коя година е възникнало нещо, което можете да прочетете и в Google.

Във ВУЗФ имаме една различна мисия. Нашата мисия е да се научите да се познавате, да научите най-много за себе си, през годините на следване – да изследвате потенциала и лимитите си, вътрешните си стремежи и поривите на душата си. Да разберете къде, кога и с кого сте в идеалния баланс. Затова и често ще ни чуете да използваме лични примери, ще ви разказваме реални истории от бизнес средите и личния ни живот, ще насърчаваме умението ви за учене и желанието ви за непрестанно усъвършенстване и развитие, независимо от възрастта ви.

Искаме да запалим искри в сърцата ви, блясък в очите ви и да засилим желанието да постигнете най-добрата версия на себе си с постоянство в усилията. Искаме да сте събудени и отворени за възможности, а не проспиващи живота си и носещи се по течението на комфортната зона. Там успех и удовлетворение никой не е намерил.Опознайте себе си.

Осъзнайте, че никога повече няма да разполагате с времето си така, както в студентските години. Разберете какво обичате, какво ви вдъхновява, кога и как се чувствате най-много себе си, какво ви носи енергия и какво ви я отнема. Намерете страстта си и следвайте интуицията си. Изследвайте тялото, ума, душата си и тествайте границите си. Поемете отговорност за това, което ви се случва. Защото какво можете да управлявате, ако не можете да управлявате себе си?Поемането на отговорност не е лесно.

Изисква се ангажимент, усилие, постоянство, любопитство, полезна доза смирение, непрестанно учене, както и цялата тежест на задължението да ни разберат така, както искаме. Отговорността е да разберем себе си преди да се научим да разбираме другите. Отговорността е за това, което СМЕ и бихме искали да бъдем. За това, което казваме и не казваме, излъчваме като послание или не. Oтговорността към ученето и научаването. Когато човек поеме лична отговорност за ситуацията, в която се намира, започват да се задействат сили за промяна, а промяната е необходима за обучението, развитието и усъвършенстването не само в образованието и кариерата, а и в личния живот.

С много от вас ще запазим отношения и след приключване на следването ви. С някои от вас може да станем дори приятели. Взаимно ще си бъдем ментори – ние ще учим от вас, вие от нас. Ще си помагаме и ще си даваме съвети. Ще си вършим взаимно услуги в бизнес света. Защото времето лети и неусетно вие ще се превърнете в кариерно развити млади хора; в ХОРА с успешна кариера, със собствени връзки и мрежа от контакти.

Бих искала да завърша с Чарлс Дарвин, който е казал:

Нито най-силният оцелява, нито най-интелигентният. Оцелява този, който е най-приспособим към промените.“

Успешна година! Бъдете смелите агенти на промяната! Бъдете най-добрата версия на себе си!

За мен беше чест да бъда част от официалната церемония по откриване на новата академична година във Висше Училище по Застраховане и Финанси!Предстоят ни нови предизвикателства и вярвам, че ще преминем успешно през тях ЗАЕДНО! На добър час на всички студенти и колеги!