eee

РЪКОВОДСТВО ЗА МЕНИДЖМЪНТ НА ДОБРОТО ЗДРАВЕ

За висотите на burnout синдрома

Д-р Даниела Илиева е вече познат лектор за аудиторията на Български зъблекарски съюз. За трета поредна година тя представи интересна лекция на ежегодния конгрес на БЗС в Бургас.

Д-р Илиева е обучител в пълния смисъл на думата – тя има собствена компания за тренинги и обучения в областта на бизнес комуникации, бизнес етикет и международен протокол, преподава в три университета (ВУЗФ, УНСС и Sheffield), води лекции и семинари, гостува на различни академични и бизнес събития и е създател на европей-ска менторска програма.

Образованието й представлява палитра от дипломи – експерт по Международен туризъм и мениджмънт от ITM Austria, бакалавър по Бизнес администрация от European University Barcelona, магистър по Маркетинг и доктор по Социално управление от УНСС София, акредитиран консултант и трейнър по Бизнес етикет и Международен протокол.

Като допълнителна квалификация д-р Илиева е мастър по Невролингвистично програмиране (НЛП) и Коучинг, мастър по Хипнотерапия и Time Line Therapy. Тези нейни квалификации бяха и основен акцент в лекцията, която д-р Илиева представи на XV Юбилеен конгрес на БЗС през м.юни 2015г. – „Как да съхраним своето здраве, дарявайки здраве на другите“

Имате ли своя рецепта? Как да съхраните своето здраве и как лекарите по дентална медицина да съхранят тяхното, давайки здраве на другите?

Рецептата за здраве е баланс между ум, тяло и душа. Когато балансът между желанията на ума, поривите на душата и възможностите на тялото се наруши, тогава идват и болестите.

НЛП вярва в причинно-следствената връзка между емоционалното състояние на човек и неговите физически неразположения или болести – така че, когато сме емоционално стабилни, тогава сме и физически здрави. Специалистите по дентална медицина често са подложени на голям стрес, ежедневно натоварване, часове наред в една и съща поза и това неизбежно води до здравен дискомфорт. Разтоварването сред природата е един от най-лесните начини за балансиране на организма. Добрият хранителен режим, естествено според вкусовите предпочитания на всеки, е друг елемент от балансирания начин на живот. Наясно съм, че е много лесно да се раздават съвети, а същевременно е толкова лесно да се „загубиш“ в заетостта си, да се „увлечеш“ по работата и да се „влюбиш“ в стреса. Затова е необходимо от време на време да погледнем цялостната картина, да се дистанцираме от обичайна-та си среда, да си доставим малко удоволствие с „нищо неправене“.

Моята рецепта е медитация – не тази погрешно разбрана медитация, в която се очаква да се „изпразни“ главата от всякакви мисли, а онзи момент в тишина или с любима музика, в който си позволяваме да чуем собствените си мисли и да чуем какво искат да ни кажат тялото и душата ни.

Какво мислите за синдрома Burnout и как зъболекарите да се предпазят от него, как да разпознаят признаците преди да е станало късно?

Синдромът „burnout” стана много популярен напоследък с това си име. Всички познаваме израза „да ти прегорят бушоните“. Burnout не е просто преумора в следствие на много часове работа или хроничен стрес. Burnout е състояние, в което изискванията на средата са прекалено високи спрямо наличните ресурси, с които индивида разполага. Така че в момента, в който изтощим ресурсите на ума, тялото и душата, продължим да настояваме за още и още, настъпва синдромът на прегаряне.

Зъболекарите като медицински лица с отговорност и ангажимент към чуждото здраве, са много склонни да „достигнат“ висотите на burnout синдрома. Така че внимание към признаците изтощение, апатия, липса на мотивация, когнитивни промени, междуличностни проблеми в работата и личния живот, липса на грижа и отговорност към себе си, генерална неудовлетвореност и естествено – здравословни проблеми.

Справянето с тези признаци е въпрос на лични наблюдения, съзнателно изграждане на полезни навици и любов към себе си.

Ръководи ли се здравето? Как да постигнем своя баланс между работа, семейство, интереси?

Като преподавател по мениджърски дисциплини винаги казвам, че здравето може да се управлява. Въпрос на личностна мотивация. Важно е мотивиращите фактори да бъдат вътрешни за личността, а не зависими от външни обстоятелства. Така мотивацията може да бъде винаги намерена, защото я носим със себе си, а не зависи от сегашната ни работа или сегашния ни партньор, или от други външни за нас мотиватори. Важно е да си отговорим защо АЗ искам да спортувам, защо АЗ искам да се храня здравословно, защо АЗ искам да постигна баланс в живота си. А не заради кой или какво ще го направя. След това идва другият важен въпрос, който ще ни гарантира действие – КАК. Как ще го направя? И това е моментът, в който повечето хора се отказват и остават само с добри намерения. Но ако сме намерили силни вътрешни мотиватори, то тогава КАК се получава някак естествено и лесно.

Балансът между работа, семейство, хобита, интереси и приятели е нещо, към което всички се стремим, но не винаги успяваме да го постигнем. Тук идва на помощ уникалната човешка природа с всичките й съвършенства и несъвършенства. Нека се вслушаме във вътрешния си глас, нека чуем интуицията си, нека усетим кога сме на път да прекалим, да изтощим ресурсите си и да изгубим баланса.

Добрият мениджмънт на практиките на зъболекарите мит ли е или реалност? Как той може да допринесе за цялостно-то добро състояние на човека?

Добрият мениджмънт е свързан с много наблюдение, анализ и синтез на информация. Добрият мениджър успява да долови тези незабележими микро промени в средата, които са сигнал за опасна промяна или за предстояща криза. Все повече хора с практики осъзнават ползите от грижата за персонала на първо място, преди грижата за финансите, за базата, или за нещо друго. Мога да кажа, че добрият мениджмънт на денталните практики е реалност, защото все повече зъболекари мениджъри обръщат внимание на това какво мотивира служителите им, как да ги накарат да се чувстват значими и вътрешно удовлетворени на първо място, преди да ги накарат да се чувстват важни за практиката. Правят се вътрешнофирмени тренинги, мотивационни семинари и обучения, които носят лична полза и изгода, а знанията могат да бъдат приложими и в други сфери от живота. Във времето това носи дългосрочни ползи, лоялност и лична удовлетвореност.

Въпрос, който не е зададен, но е важен за Вас.

Ще отговоря малко хипнотично – питайте. Апелирам към това да питаме непрестанно. Да проявяваме това характерно за децата любопитство. Така научаваме много нови неща, попиваме от чуждия опит, изграждаме гъвкавост на поведението и моделираме. Моделирането е основна част от НЛП. Ако намерим успешен модел на поведение, ние можем да го копираме и да го направим част от нашето поведение. Така че, когато видите някой, който успешно съчетава работа, семейство, интереси, питайте го как го прави. Аз непрестанно питам – питам хората около мен какво ги мотивира, защо правят дадено нещо, как успяват, кой им помага, каква е цената, която плащат, но другите не виждат. И това ми помага не само като част от личностното ми развитие, но и в професионален план да бъда по-полезна на клиентите, с които работя.

Вие обикновено посочвате литература в края на лекциите си, които допълват темата. Бихте ли го направила и сега, специално за лекарите по дентална медицина?

Сега ще ви изненадам и освен любими книги, ще ви препоръчам и една нова терапия, която установих, че постига много благоприятни резултати при стрес – детските анимационни филми – Disney, Pixar и др. – любими за всички нас, но леко игнорирани. А всъщност в детските филми (дори и в модерните интерпрета-ции) се крие такава истина и толкова много положителна емоция.

Нравствени писма от Сенека до Луцилий – философска мъдрост, събрана в малки приятни томчета.

Твоето тяло казва обичай се“ – Лиз Бурбо създава тази енциклопедична книга, в която обяснява емоционалните причини за много физически неразположения и болести.

Петър Дънов – всички сборници с беседи ни карат да преоткрием българската народопсихология и лечебната сила на природата.

„Розовите очила на душата“ на Любомир Розенщайн е едно много приятно и лесно за четене надникване в света на НЛП.