preview.3000-2-scaled

Сватбен етикет за гости

Сезонът на сватбите е в разгара си. Много е писано по темата, но в този материал ще разгледаме основните протоколни правила и етикет, които е препоръчително да спазваме, за да се превърнем в запомнящи се гости, търсена компания и да намерим място в албумите на младоженците.

Почти всеки уикенд Facebook стената ми се изпълва със сватбени снимки – неофициални спомени от може би най-официалното събитие в живота на една двойка. Независимо дали сватбата е в тържествена зала, на тревни площи, на плаж или в гора, на първо място, ние – гостите, сме длъжни да спазим указания дрескод. Ако няма специални инструкции на поканата, задължителни правила при избор на облекло за сватба са:

1. Никога черни дрехи, защото черният цвят е запазен за погребения;

2. Никога червени дрехи, защото на снимките ще изпъкваме повече от булката;

3. Никога бели дрехи, защото бялото е запазено за булката (дори и тя да е избрала друг нюанс за роклята си).

За сватбените тържества, повече от всички други видове събития, важат правилата за елегантност, а именно – елегантното облекло се подчинява на три правила: според възрастта, според времето и според обстоятелствата. В случая обстоятелството е ясно – сватба, така че остава да се съобразим и с другите две. 

Повечето покани уточняват предпочитанията на младоженците за това какъв подарък биха предпочели. Ако подаръкът е пари, нека никога не подаряваме видим кеш, а да се постараем подаръкът ни да бъде красиво опакован или най-малкото поднесен в плик с картичка с пожелания.

Като човек, който не яде месо откакто се помни, знам колко е неловък моментът, в който ми сервират красиво аранжирано блюдо, но пълно с мръвки. Правилото е да информираме младоженците или организаторите за режим на хранене или специални предпочитания, за да спестим и на себе си, и на домакините, неудобството в деня на значимото събитие. 

Гостите на всяка сватба трябва да останат гости на сватбата. На сватба трябва да сме заинтересовани, а не интересни. Центърът на внимание, фокус за всички и най-важни са младоженците. Може би булката малко повече от жениха. Затова и ролите на всички останали са поддържащи. Главната роля остава за булката и младоженеца и никой не бива да се опитва да им отнеме това право. Нито кумовете, нито родителите. 

Сватбите са наистина прекрасни тържества за радост, веселие и честване на любовта. Така че получите ли покана за сватба, използвайте повода, за да преживеете и вие радост, щастие, любов, незабравими спомени и снимки с красота!