272276274_10160172727726119_7616206413781650765_n

Силата на моментите

Човешкият живот е безкрайно променлив, но ние сме склонни да помним най-добрия или най-лошия момент от преживяването, както и последния момент. Забравяме останалото. Специалните моменти са само минути от стотици хиляди часове опит.

Според авторите на една от най-популярните книги в Amazon – The Power of Moments от Chip и Dan Heath[1], нашите най-запомнящи се положителни моменти са доминирани от четири елемента: въздигане, прозрение, гордост и свързаност.  Ако осмислим и търсим осъзнато тези елементи, бихме могли да създаваме повече важни и запомнящи се моменти в живота ни.

Книгата се задълбочава в завладяващите мистерии на опита: защо сме склонни да помним най-добрия или най-лошия момент от преживяването, както и последния момент, а забравяме останалото. Защо се чувстваме най-удобно, когато нещата са сигурни, но се чувстваме най-живи, когато не са.  И защо нашите най-ценни спомени са групирани в кратък период от нашата младост.

Важно е да разберем, че са ни необходими специални моменти.  Трябва да се научим да “мислим в моменти” и да забелязваме поводите, които са достойни за инвестиция”, въпреки че навикът „забелязване на моменти“, може да изглежда неестествен.  В работните процеси обикновено сме погълнати от цели и времето има смисъл само доколкото изяснява или измерва нашите цели.  Целта е нещото. 

Но за всяко отделно човешко същество моментите са нещото. 

Моментите са това, което помним и което ценим. 

Със сигурност можем да отпразнуваме постигането на цел, като завършване на маратон или привличане на важен клиент, но постижението се вгражда в един момент.  Всяка култура има установен набор от големи моменти: рожден ден, сватба, дипломиране, празнични тържества, както и погребални ритуали и политически традиции.  И за всяка култура, тези големи моменти изглеждат „естествени“.  Но всеки един от тях е измислен, за да придаде форма на времето. Докато „мисленето в моменти“ е да разпознаем къде прозата на живота се нуждае от препинателни знаци – една запетая като индикация за “поспри за мига”, една точка за осъзнато потапяне с всички сетива в даден миг, една въпросителна като шанс за прозрение, една удивителна за моменти на възхищение.

И тази книга, и други проучвания доказват, че кратките преживявания могат да променят животи и че много от определящите моменти в живота ни са резултат от случайност или късмет. Някои моменти са много по-значими от други, но често специалните, запомнящите се моменти, са простите кратки преживявания, които са едновременно паметни и значими. И ние можем да ги създаваме сами извън сферата на късмета или влиянието на случайностите.

Благодаря ви за моментите заедно през 2022-ра. Пожелавам ви много запомнящи се моменти през 2023-та – създадени специално от вас и специално за вас!


[1] The Power of Moments: Why Certain Experiences Have Extraordinary Impact: Heath, Chip, Heath, Dan: 9781501147760: Amazon.com: Books