IMG_1813

Честита нова академична година!

Уважаеми студенти,

В деня, в който откриваме 21-та академичната година за Висше Училище по Застраховане и Финанси – ВУЗФ ви поздравявам на първо място, че сте направили избора да наричате България свой дом – да се установите, да учите, да се развивате и творите тук, а след време и да отглеждате децата си.

Вярвам, че светът е шарен и всички ние сме много неща. Вече не се отъждествяваме само с една професия, само с едно амплоа или профил. Всеки човек е отделна вселена и както обичам да казвам: “Светът има нужда от всякакви хора”. Самата аз съм много неща – многопластова личност, майка, писател, любима, мениджър, приятел, обучител, учител, ученик, дъщеря, сестра, професор. Принадлежа на няколко свята, които се преплитат в живота ми.

Най-изненадващото е как всичко от нашите разнообразни светове е свързано по един невероятен начин. Ето например, всички днес сте свързани от избора си да започнете образованието си, но с времето ще забележите колко много още неща ви свързват и извън образователната ви специалност.

Безкрайно много са примерите за уж случайни срещи и запознанства, които всъщност ни превръщат в една жива социална мрежа от приятели, роднини и колеги, преподаватели и студенти, споделящи радости, успехи и понякога тегоби, мрежа от подкрепа и корективи, от ментори и менторствани, от преживявания и емоции, от обич и любов.

Аз съм родена на първия учебен ден – 15 септември, понеделник. Като дете, най-щастлива бях когато преподавах на куклите и плюшените играчки и ги скъсвах от диктовки. Ще започна тази 13 поред академична година вече с титла професор, a може би Съдбата, още тогава, ми е отредила да сбъдвам мечтите си с академични постижения и да преподавам на стотици студенти всяка година.

За мен смисълът и мечтите са в ценното общуване, в развитието и в обмена на знания и мъдрост, чрез приятелство и менторство.

Почитта ми към менторството беше отразена в книгата ми, която беше основен труд за доцентурата преди 6 години. После дойде време цялото натрупано познание за различната комуникация, онази, свързана с отговорност отсрещната страна да те разбере и посланието ти да остави трайна следа, да се опише в книга, и така се получи “Комуникация НАвреме и НА място” .

А развитието на личността – откъде идваме, накъде отиваме и в какво се превръщаме по пътя, станаха обект на изследване в книгата “Управление на личностното развитие”. Вярвам с цялото си сърце и душа в основната теза на книгата, че най-важното познание е познанието за самите нас – какво ни радва, какво ни вдъхновява, какво ни зарежда, какво ни пълни очите с блясък, а нощите с вълнуващо безсъние, какво ни одухотворява и какво ни се случва ей така. Там е щастието.

Какво ви пожелавам на прага на новата академична година:

Пожелавам ви да се радвате на избора си да останете в България – на планините, на морето, на реките и горите, а също и на Витоша, която е толкова близо до нас.

Пожелавам ви здраве, защото всички щастливи моменти и успехи, цялата споделена обич и любов, са немислими без радостта от здравето!

Пожелавам ви да търсите и намирате себе си – най-важният човек във вашия живот!

Пожелавам ви специални моменти – от онези тихи, но пълни мигове, когато сякаш времето се забавя, но пък точно тези моменти ще ви награждават с пълнота, смисъл, одухотворение и усещане, че точно тук и сега, че точно така, че точно това е животът, за който сте родени.

На добър час и успешна академична година!