8bdce9f980dab6d20d4a04d4392a935a

5G не е заплаха за човешкото здраве

Доц. Даниела Илиева, Фондация „Право и Интернет“, Бизнес старт, 20.04.2020

Екипът на Фондация „Право и интернет“ работи от 20 години в сферата на телекомуникацията. Поставих въпросите на нашия експертен екип относно евентуалното влияние на 5G технологиите. Това каза доц. Даниела ИлиеваФондация „Право и Интернет“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„От становището на фондацията получих доста отговори. Бях изненадана да науча, че България е от държавите, която е с много по-рестриктивни мерки от наложените от Международния комитет за защита от нейонизиращи лъчения“. 

Тя обясни, че този комитет дава препоръчителни лимити, а България има още по-ограничаващи. „България е от държавите, които се грижат за евентуални неприятни ефекти върху човешкото здраве“, допълни тя.

„Експертите ни казват, че няма заплаха за човешкото здраве, защото радиочестотният спектър, в който ще се използват 5G технологиите, няма да бъде по-различен от този, който се използва и за досега съществуващите технологии“.

Според нея основната полза, която 5G ще осигури, е по-значимият пренос на данни. „Сега всички виждаме проблемите от претоварването на мрежите“, уточни Илиева.

„5G е мрежа, която не се различава по нищо от сега съществуващите мрежи. Тя е едно надграждане и не е заплаха за човешкото здраве“. 

Очаквайте видео с целия разговор.

Източник: www.bloombergtv.bg