45a2ce_4bafbfdf9cb742369348f083e82c7726_mv2

Езикът, който тялото говори

Посланията, които съзнателно или несъзнателно излъчваме с тялото си, са много по-важни и много повече “казващи” отколкото думите, които изговаряме.

Някои важни елемента от владението на езика на тялото са

1. Бъди сигурен, че ти владееш тялото си, а не то теб.

Това изисква не само осъзнато да регистрираме посланията, които излъчваме, но и да владеем тялото си чрез поддържане на тонус и добра форма. Всички жестове, мимики, поведение, походка, движения на главата, изрази на лицето и обем на жестовете, подкрепят и подчертават, или противоречат на казаното. 

Всички сме ставали свидетели на такова очевидно противоречие, при което човекът казва едно, но тялото му “говори” друго. Едно тяло, което е пластично, здраво и управлявано от собственика си излъчва много по-адекватни сигнали и послания от едно занемарено тяло, подложено на стрес, претоварване и ограничени движения.

2. Вдигни глава високо.

Животинските ни инстинкти остават дори и хиляди години напред в еволюцията на човечеството. При заплаха и днес, хората се свиват, намаляват обема си и подсъзнателно прикриват най-уязвимата част от тялото си, а именно шията и гръкляна. В книгата ми “Комуникация НАвреме и НА място” правя много обстоен анализ на разчитането на посланията на тялото, управлявани от лимбичния ни мозък. Но вдигайки глава високо, откривайки “уязвимите” части на тялото си, ние изпращаме на първо място сигнал към себе си, а след това към целия заобикалящ ни свят, че всичко е наред и ние сме във владение на ситуацията.

3. Близо до мозъка, близо до контрола.

Колкото по-близо до мозъка е дадена част от тялото, толкова по-лесно се управлява и контролира. В бизнеса, а в личния живот, не можем да разчитаме, че лицето е “прозорец” към душата, мислите, чувствата и емоциите на даден човек. Винаги трябва да следим жестовете и поведението комплексно, а не изолирано и разчитайки на видимото и показаното от лицето на събеседника. Неслучайно, краката и стъпалата се считат за най-големия издайник. 

Всички  ние можем да разчитаме езика на тялото, следвайки определени правила, натрупвайки познание и използвайки сетивата, с които природата ни е дарила. Не е необходимо да се превръщаме в нещо извън човешката природа, а само да гледаме отвъд видимото, да слушаме отвъд казаното, да усещаме извън очевидното.