smartphone_0

Какво да правим след като попълним профила си в Linkedin?

Всъщност изграждането на видим и добре изглеждащ профил в социалните мрежи е само първата стъпка. Следва по-трудната според много експерти част – поддържането и развиването му. Положили сте основите, остава да надградите – с постоянство, целенасоченост и най-вече прилежност в употребата на LinkedIn профила си.

Не забравяйте, че всеки един служител е лице на своята компания и в този смисъл, личният ви профил в бизнес социалната мрежа е профил и на компанията. Затова винаги пишете с нужната доза експертност, изразявайте се ясно и грамотно, без ГЛАВНИ БУКВИ и в зависимост от предпочитания език – без жаргонизиране на правописа. И ако във Facebok или Twitter можете да си позволите да проявявате пренебрежение към нормите на писане (което определено не препоръчваме), тук отношението към правилата е показател за това как се отнасяте към тях в бизнеса – ако ги заобикаляте в LinkedIn, вероятно ги заобикаляте и в работата си с клиенти и партньори.

Едно от основните правила в ползването на онлайн каналите за професионално представяне гласи, че

трябва да бъдете там, където настоящите и потенциалните клиенти говорят за продукта

В случая на LinkedIn, трябва да бъдете там, където са останалите професионалнисти във Вашата сфера. Така че потърсете професионални групи от своя сектор и опитайте да следите основните теми и да се включвате с мнения и съвети. Пътят към утвърждаването ви като експерт обаче е изпълнен с внимателно спазване на LinkedIn етикета, който изисква да прочетете внимателно и да спазвате правилата на съответната група, да не заливате дискусиите с множество свои коментари или нови публикации, да бъдете толерантни с мнението на останалите членове и със сигурност да умеете да се учите от прочетеното.

Ако искате да се свържете с някой от събеседниците си в дискусиите в групите, не бъдете настоятелни – в поканата опишете откъде се познавате и защо искате да се свържете и просто изчакайте. Но не разпращайте покани безразборно – самата мрежа поставя ограничения в това, а и никой не харесва „досадните“ потребители, които държат да имат много контакти, без да генерират полезно съдържание за всички тях.

Използвайте активно и по-дългия формат за писане на статуси в LinkedIn – Posts 

които излизат директно в новинарската секция Pulse. Професионалната мрежа държи силно на тази си функционалност и неслучайно покани много от световните бизнес лидери да поддържат активно своите профили там. За да се утвърдите като един от LinkedIn Influencer-ите, пишете активно, давайте винаги полезна информация и съвети към останалите, бъдете интересни в писането си, комуникативни и толерантни (неслучайно ползваме тази дума за втори път) в дискусиите под всяка от публикациите.