viber_image_2019-06-28_09-16-26

Любовна стратегия

Любовта, която раздаваме, е единствената любов, която запазваме.
Елберт Хъбар

В книгата си „Раздавачът на щастие“ Лаура Ескивел казва, че „обичам“ е глагол, защото човек разкрива любовта си чрез дела. Любовта е благодарност. Тя е споделена радост, време заедно и вяра. Вяра, че доброто съществува и че „аз + ти“ е по-добре от „ти или аз“. Любовта е без условия. Най-висшата форма на загърбване на егото и най-комплексната емоция. Любовта е синхрон и допълване, компромис и приятелство. Тя не се наема, не можеш да я уволниш от душата си, не можеш да я притежаваш. Любовта вълнува, но и ни кара да се страхуваме. Любовта е сила. И слабост.

Безусловната любов е трудно постижима, без изисквания и очаквания. В този свят на „на ти, дай ми“, трудно можем да излезем от рамките и ограниченията, които обществото, близките, а и ние самите си поставяме.

Любовта има различни измерения през различните етапи на живота ни. Но както за всяко нещо в живота ни, така и за любовта всеки от нас си има стратегия. Стратегията ни отразява как точно обичаме, в какво се изразява любовта за нас, какво очакваме в процеса на обичането. Някои ще кажат, че любовта е емоция, чувство и енергия и че не може да се сравнява със стратегия. И ще са прави. Но любовта е и ментален процес, нещо, което ние разпознаваме като познато или непознато на душата и сърцето.

Откъде знаете, че някой специален в живота ви наистина ви обича? Помислете за това, което се е случило в момента, в който сте разбрали със сигурност? Какво се случи, че ви убеди? Беше ли начинът, по който погледна към вас? Или беше това, което ви каза и как го каза? Или беше неговата целувка, докосване, прегръдка или някакъв друг физически контакт? Всички ние имаме различна стратегия, нашият собствен индивидуален компас, който ни показва вътре в нас самите, че сме дълбоко обичани. В невролингвистичното програмиране (НЛП) и в коучинга за стратегия се смята умственият процес, който използваме за постигане на нашите желани резултати.

Така че, за да убедите партньора си, че е силно обичан от вас, както и обратното, трябва да сте наясно с любовните стратегии на всеки от двамата.

Има три елемента в пълната „любовна стратегия“. Първата част е първоначалното привличане, втората част е осъзнаването, че привличането съществува и третата част е силната любов. Ако разгледаме стратегията за силната любов, ще разберем, че познаването й ще ни помогне да се научим как да комуникираме нашите чувства към някого и да сме сигурни, че посланието ни е възприето.

И в предишни статии сме разглеждали основните начини, по който възприемаме света около нас и тълкуваме нашите сетивни преживявания. Използваме всичките си сетива в различно време, но всички ние имаме една по-предпочитана сетивна система.

СЕТИВНИТЕ СИСТЕМИ СА:

1. ВИЗУАЛНА – ТОВА, КОЕТО ВИЖДАМЕ.

2. АУДИАЛНА – ТОВА, КОЕТО ЧУВАМЕ

3. КИНЕСТЕТИЧНА – ТОВА, КОЕТО ЧУВСТВАМЕ, ВКУСВАМЕ, ПОМИРИСВАМЕ.

Човек, който възприема обичането визуално, или използва визуална стратегия за силната любов, иска да „вижда“, че го обичате. Той иска да му покажем, че го обичаме. „Виждането“ на любовта става под формата на подаряване на цветя или подаръци, неочаквани, но обмислени действия, като специална романтична вечер или ден на глезене, вечеря в красив ресторант и др. Хората с такава стратегия трябва да видят „доказателства“, че са обичани. Те дори обичат, когато ги погледнете по определен начин.

Този, който използва аудиална стратегия за любов иска да чуе думите „Обичам те!“ или подобни думи на обич, за да се почувства искрено и напълно обичан. Те искат да чуят определен тон на гласа, да знаят, че тази тоналност е само за тях и това им докарва слабост в коленете. Умалителни обръщения, комплименти и интимни шеги ги карат да се чувстват обичани и обожавани.

Този, който използва кинестетична стратегия за любов, се нуждае от физическото докосване, за да се чувства обичан. Палитрата от физически докосвания може да включва масаж на определени места по определен начин, целувки на определено място, прегръдки, държане за ръце и др. При кинестетичната стратегия всичко опира до допира. Това е контактът на кожата с кожа, чувството за физическа близост с партньора, и не непременно секс.

В началото на всяка връзка обикновено покриваме всички тези аспекти – ходим на специални места, поглеждаме се по определен начин, казваме си специални неща с определен тон на гласа, държим се или се докосваме по специален начин. Но след известно време заедно сме склонни да се „изгубим“ в това, което ние обичаме, а не в това, което харесва на партньора ни.

Попитайте партньора си за предпочитанията му, а след това се уверете, че ги изпълнявате. Не приемайте за даденост, че знаете стратегията му, или че ако наистина го обичате, той го знае.

Вашата стратегия за любов обикновено е само една от опциите. Или е визуална, или аудиална, или кинестетична и обикновено е последователна. Ако зададем въпроса за важността им, повечето хора вероятно ще кажат, че и трите стратегии са важни. И те са, но всички ние имаме една преференция, един начин, който ни харесва повече от останалите. Един начин, който наистина работи за нас – който изостря нашите чувства, разтърсва душата ни, натиска емоционалните ни бутони и има мощно въздействие.

Ако не знаете каква е любовната стратегия на вашата половинка и ако не я използвате редовно, може би никога няма да се чувства напълно обичан от вас и може да чувства, сякаш „нещо липсва“.

Има някои НЛП въпроси, които помагат за идентифицирането на любовната стратегия на значимите за нас хора, или за да се определи собствената любовна стратегия.

Задайте на партньора си следния въпрос, като използвате точно следните думи:

„За да се чувстваш силно и напълно обичан, нужно ли ти е да чуеш думите „Обичам те“?“ Ако получите отговор „Не“, повторете въпроса със следващата стратегия: „За да се чувстваш силно и напълно обичан, нужно ли ти е бъдеш докосван по определен начин?” Ако получите отговор „Не“, повторете въпроса с третата стратегия: „За да се чувстваш силно и напълно обичан, нужно ли ти е да го усещаш чрез определени действия или докосване?“

След като разберете предпочитана любовна стратегия на важен и значим за вас човек, не забравяйте да споделяте любовта си на неговия „език“ толкова често, колкото можете. Подарявайте подаръци или картички на визуалните, погледнете ги дълбоко в очите с любов. Говорете специални думи на аудиалните и прегръщайте поне веднъж на ден кинестетичните.

Разкриването на любовната стратегия на партньора ви не отнема много време, а наградата е, че той знае, без съмнение, че го обичате. Щом веднъж осъзнаете какви са вашите собствени предпочитания, не се страхувайте да ги споделите, за да могат да бъдат посрещнати. Кажете на партньора си какво ви трябва, за да се чувствате обичани, защото любовта е игра, която се играе и се печели от двама. Мисълта на Петър Дънов ми се струва подходяща за завършек: „Любовта е вечният стремеж на две души“.

Пожелавам ви любов!