i-LTgwmsS-X3

Проф. Даниела Илиева: Често черпя вдъхновение от аудиокнигите и подкастите

Проф. д-р Даниела Илиева е от малкото хора, които съвместяват бизнес и академична кариера и каквото и да прави, го прави с много страст, професионализъм и отдаденост. Тя е изпълнителен директор на една от най-успешните български неправителствени организации – Фондация „Право и Интернет“, професор във ВУЗФ и корпоративен обучител по теми, свързани с бизнес комуникации, бизнес етикет, коучинг и управление на бизнес процеси, както и автор на няколко книги и блог страницата Daniela.bg.

– Как открихте аудиокнигите (и подкастите) и кои са Вашите три причини да слушате?

– Дълги години инвестирах в безброй хартиени издания, но колкото по-заета ставах, толкова повече време книгите „отлежаваха“ на нощното ми шкафче. Чувствах се дори виновна, че не намирам време за купчините, които сама съм избрала и (по)знанието, което не придобивам. Програмата ми е изключително натоварена, често имам лекции през уикендите, работното ми време никога не е от 9 до 17 часа. Пътувам средно по около 150 дни в годината, а всичко това в комбинация със зрителната умора, отглеждането на двете ми деца и кучето, не оставя много време за купчини книги. Аудиокнигите ми дадоха решението – възможността да слушам избраните от мен четива, докато шофирам до офиса и към вкъщи, докато съм в самолета, докато си почивам някъде, докато спортувам самостоятелно или дори докато се гримирам.

В началото имах резерви дали аудиокнигите са точно за мен, защото аз съм силно визуална. Нямах достатъчно доверие в постоянството не на слуха ми, а на умението ми да слушам, без да се разсея. Но успях да се настроя и времето в трафика наистина минава неусетно и полезно, слушайки аудиокнига.

А подкастите бяха непозната за мен територия, докато получих покана самата аз да участвам в подкаст преди няколко години. Оттогава съм фен на няколко канала и ги следя с интерес. Екипът ми е от млади хора с разнообразни интереси и от тях също научавам за интересни теми и водещи. Причините да слушам са най-вече тематични, актуалността, самите водещи понякога, гостите и различните гледни точки.

– По колко книги успявате да изслушате за месец?

– Много зависи от месеца. Понякога успявам и 6-7, но невинаги. Когато самата аз пиша, режимът ми става много изискващ и се потопявам в моите лични изследвания и писателски настроения.

Много родители, които са израснали с хартиени книги, изискват от децата си да четат. Аз самата имах същия подход към сина ми. Но откакто е със собствен акаунт за аудиокниги, той „чете“ много повече отпреди. Забелязвам навлизането на тази преобладаваща аудиалност с всяко поколение от моите студенти. Често виждаме младите хора със слушалки и по-възрастните могат да определят поведението им като неуважително, но е факт, че има такава трансформация в ученето също – от четене към слушане.

– Помните ли коя е първата книга, която изслушахте в Storytel?

– Както споменах, подходих с огромно недоверие към аудиокнигите най-вече заради собствената ми визуалност. И това беше причината първо да започна с познати и любими заглавия от познати и любими автори като Дейл Карнеги и Стивън Кови, за да съм сигурна на първо място, че слушайки ги нищо няма да съм пропуснала, и на второ място, за да сравня версиите – печатна и аудио. Спомням си, че изпитах голямо удовлетворение, че оползотворявам времето по този начин.

– А коя е последната, която слушахте?

– Човекът в търсене на смисъл.  Книгата е публикувана за първи път през 1946 г. и описва ужасяващите преживявания на психолога Виктор Франкъл в концентрационния лагер Аушвиц. Книгата разглежда как хората оцеляват при ситуации, несъвместими с човешкия живот, как преживяват травми и как намират смисъл.  Книгата се рекламира „за всеки, който иска да научи как обикновени хора се справят с необикновени ситуации“. Най-вече ме впечатли авторската концепция за логотерапията. Оставам отворена вратичка за бъдещите слушатели, без да разкривам повече.

– Какви книги или подкасти предпочитате да слушате?

– Забелязвам, че все по-рядко отделям време за романи. Повечето от книгите, които слушам, са бизнес книги, биографии или такива, свързани с психология и с насоченост към по-добро разбиране на човешката природа. Аз самата продължавам моите изследвания по тези теми в книгите, които пиша. Подкаст предпочитанията ми са към канали, които предоставят интересни гледни точки, различни постановки и разбирания, интересни гости и най-вече актуалност.

– Кои са петте заглавия в Storytel, които ще препоръчате?

– Бих си позволила да препоръчам автори и всички техни заглавия – Адам Грант, Саймън Синек, Брене Браун, Робърт Чалдини и Екхарт Толе. Богатството от заглавия в Storytel е огромно и е непосилно предизвикателство да препоръчам само пет заглавия.

– Имате ли някакви специални препоръки и за младите хора, които са на старта на кариерата си?

– В непрекъснато променящия се пейзаж на нашите професионални области, за младите професионалисти е наложително да култивират нагласа на ума за учене през целия живота и адаптивност. Информацията е на една ръка разстояние, аудиокнигите и подкастите се очертават като безценни ресурси както за лични, така и за професионални цели. Те не само предлагат удобен начин за усвояване на знания в моменти, когато традиционното четене не е възможно, като например по време на пътуване до работното място или при multitasking, но също така предоставят достъп до разнообразен набор от мисли, опит и експертиза от лидери по целия свят. Продължавам да се изумявам колко много мъдрост и знания се споделят безплатно в подкасти.

Моята препоръка към тези, които са в началото на професионалното си пътуване, е да подготвят персонализирана библиотека от аудиокниги и подкасти, които да отговарят на личните кариерни стремежи и личните интереси. Търсете съдържание, което предизвиква личните ви перспективи, подобрява уменията ви и ви държи в крак с най-новите тенденции и иновации във вашата област. По същия начин не се отклонявайте от теми извън непосредствения ви професионален обхват. Доказано е, че интердисциплинарното знание насърчава креативността, иновативното мислене и създава потенциал за създаване на ценни контакти в работен контекст.

Освен това бих препоръчала активна ангажираност със съдържанието. Обмислете придобитите прозрения, приложете ги в работата си и споделете наученото с колеги и ментори. Това не само обогатява вашето разбиране, но също така помага за изграждането на мрежа от професионалисти с подобно мислене, които имат желание за растеж и развитие. Аз самата често черпя вдъхновение за моите блог постове именно от аудиокниги или от споделена идея или информация в подкаст.

За финал – добре е всички ние да помним, че личният и професионален растеж продължават през целия живот. Възприемането на аудиокниги и подкасти като инструменти за учене и вдъхновение може да бъде доста добра стратегия за поддържане на информираност, вдъхновение и готовност да се справяме с предизвикателствата и възможностите, които предстоят в кариерата и в живота.

Този разговор е част от поредицата на Storytel и manager.bg, в която лидери от различни сфери на обществения живот споделят опит, вдъхновение и идеи за слушането на аудиокниги и ползите от тях. Те представят личните си впечатления и своите предложения за заглавия, на които да обърнем внимание.

Източник: списание Мениджър