viber_image_2019-06-25_12-27-00

Силата на ръкостискането

Силата на ръкостискането, „захватът“ на дланта, разтърсването и усещането на чуждата ръка се считат за определящи различните типове темперамент и характер. Ръкуването се осъществява в първите секунди на запознанството с даден човек и това го прави част от 30-секундния ритуал на харесване/нехаресване.

Съвременният бизнес етикет не прави полово разделение и изисква от мъжете и от жените в бизнеса да се ръкуват. Изправена стойка, визуален контакт, уверен подход и уважително, равнопоставено ръкуване – това са най-общо представените правила в различните учебници, наръчници и материали по бизнес етикет.

Ръкуването разкрива. Ръкуването допринася. Ръкуването е един от най-важните контакти. Какво се случва, когато протегнете ръка?

Много хора подценяват важността на този акт, а всъщност и на съзнателно и на подсъзнателно ниво, ние изграждаме мнение за човека, с който се ръкуваме. Често срещано е някой да се опита да покаже надмощие и контрол, като държи ръката му да бъде винаги отгоре при ръкуване. Но това, до което най-често се стига, е неудобство. Бизнес етикетът винаги е повелявал да накараме другите да се чувстват удобно и приятно в нашата компания. А въртенето на ръката в някоя посока, за да поставите в „подчинение“ отсрещната страна, не е най-добрата тактика.

Често се случва да ни поздравят с „политическо“ ръкуване, при което другият човек обгръща дланта ни с двете си ръце. В модерния бизнес етикет и според правилата за невербална комуникация, този поздрав създава дискомфорт и негативни чувства.

Популярен начин за ръкуване е т.нар. web-to-webръкостискане. При него ръката е протегната за ръкуване, като дланта е перпендикулярна на земята, без да е насочена надолу или нагоре. При web-to-web, ръкуването е със средна сила, двете длани са прилепнали една за друга и нито една от страните не се опитва да покаже надмощие чрез извиване на дланта в някоя посока, или чрез усилване на захвата.

Поддържайте:

Зрителен контакт

Изправен палец и изпънати пръсти

Web-to-web ръкостискане

Две леки разтърсвания

Дясната ръка суха

Избягвайте:

Опит за надмощие, като държите вашата ръка отгоре

Влажни длани

Силни парфюми

Избягвайте палец надолу и отпуснати пръсти

Избягвайте едри пръстени

Чупещи пръстите захвати

Ръкостискане тип „Умряла риба”

Да сграбчите пръстите на някой

Независимо къде ви отвежда бизнесът ви, уверете се, че всяка среща започва и завършва с ръкуване