Bloomberg-Daniella

Модерният етикет – умението да общуваш във всяка среда

ВИДЕО

Етикетът е комуникация и умение да общуваш във всяка една среда и ситуация. Модерният етикет улеснява подготовката за едно събитие. Той е изключително адекватен за днешното време, а времето е най-ценната валута. Това мнение изрази доц. д-р Даниела Илиева, консултант по бизнес етикет, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Хубавото при обученията за етикет и протокол е, че те принадлежат на човека и не се практикуват само в бизнес среда“.

По думите на доцент д-р Даниела Илиева етикетът се олекотява, а старите протоколни облекла се загърбват.

„Модерният етикет е да накараш другите да се чувстват добре в твоята компания“, категорична е тя.

Доц. д-р Илиева изтъкна, че в облеклото си жените имат право на три цвята, при мъжете също са три, но не едновременно.

„Цветовете за мъже са сиво, тъмносиньо и черно за костюмите и саката. Нюансите са допустими при цвета на вратовръзката или ризата. При жените три са максималните цветове едновременно, без да е строго определено кои точно“, посочи гостът.

„Три са видовете събития, които един предприемач преживява, като най-често срещаното е коктейлът. Бизнес срещите също са широко разпространени като събития. Третото събитие, което обаче е по-рядко застъпено, са формалните вечери тип бал, където най-важното е да се ръководим от поканата“.

Даниела Илиева твърди, че подготовката е на първо място сред важните компоненти за една успешна бизнес среща.

„Подготовката започва от вечерта преди срещата. Сънят, храненето, позиционирането на тялото също са част от нашето ежедневие“, уточни още тя.

Относно поведението в социалните мрежи д-р Даниела Илиева посочи, че е важно какво постваме. Тя добави, че няма понятие като личен профил в социалните мрежи, която така или иначе е обществена сама по себе си.

Източник: www.bloombergtv.bg