jul

Seafood Etiquette

Специално за любителите на морски дарове, с тази статия ще се потопим в океана на правилата за ядене на морски дарове. Защото, нека си признаем, няма нищо по-смущаващо от това да се опитваш да отвориш стрида с нож за масло пред цял ресторант.

Как да ядем различните видове морски дарове?

Скариди

Ако сте на официална вечеря и се чудите как да ги изчистите елегантно, най-добре е да се надявате, че ще бъдат сервирани без черупките. В противен случай, просто си представете, че сте сами на плажа и се насладете на момента. Шегувам се разбира се! С помощта на нож  и вилица отстранете внимателно главата на скаридата, след това отстранете крачетата и с много сръчност обелете скаридата с приборите си. Ако след цялото това упражнение не сте изтощени, bon apetit! За всеки случай, носете си резервна дреха.

Риба

Най-важното правило при консумация на цели риби и филета е да внимавате с костите! Няма нищо по-страшно от пребледнял гост, който се бори да преглътне или да изплюе костица. Костите би трябвало да се извадят от устата с помощта на вилицата (както е влязла храната/ костицата, така трябва да излезе), но ако все пак усещата гонитба и преследване, дискретно извадете костите с пръсти и поставете на ръба на чинията. Ако сервитьорът предложи да обезкости рибата вместо вас, с радост приемете.

Ракообразни

Защо изобщо съществуват омари и раци?! За да можем да се излагаме от време навреме, разбира се. Трудно е да изглеждаме изискани, когато сме въоръжени с щипки и клещи, забрадени с престилка или хартиен лигавник за предпазване. Но пък, ако сме в такава ситуация, то не сме сами – всички около нас ще са със същото бойно „снаражение“ и заедно ще се излагаме. Моят етикетен съвет е да си намерите пример в лицето на най-компетентно изглеждащия на масата, а също и да се упражнявате у дома със съответните уреди.

Миди

Често мидите се сервират сварени или сготвени с отворена черупка. Можете да използвате празна черупка като щипка, с която да извлечате месото от другата мида. Просто вземете черупката между пръстите си и използвайте нейния край, за да извадите месото. Ако сте в по-официална обстановка, вероятно ще имате на разположение специални вилици за миди, които са по-малки и по-тънки от обикновените вилици. Използвайте ги, за да извадите месото от черупката. Понякога може да се използва и малка лъжичка. Мидата се консумира цяла, освен, ако не е твърде голяма, когато нарязването е допустимо.

Стриди

Как да ги отваряме и консумираме? Лесно – сядате, държите се здраво за масата, защото острите ножове са в действие, и започвате битка на живот и смърт с тези малки или големи твърди черупки. Стига да не се нарежете или да не изстреляте стридата в лицето на съседа, сте успели. Повечето заведения ще ви ги сервират отворени и тогава от вас се очаква само да ги полеете със сос по ваш вкус или да ги консумирате чисти, без сърбащи звуци. Но винаги сурови!

Винаги използвайте книжната или платнена салфетка, особено когато сте на публично място. Салфетката трябва да се разгърне и да се сложи в скута. Нейното предназначение е да забърсвате пръсти и устни. Ако падне, помолете келнерът да ви донесе друга. След употреба книжните салфетки се оставят до чинията, както и тези от плат.

Най-добре е да се придържате към правилото „ако не знаете какво е, не го пипайте“. Просто вземете вилицата и ножа и се опитайте да изглеждате като човек, който знае какво прави.

В крайна сметка, умението за сръчно яденето на морски дарове е като всяко друго  – с малко практика и много хумор, всеки може да стане истински експерт. Така че, следващият път, когато сте на маса с морски дарове, не се притеснявайте – просто се забавлявайте и не забравяйте, че най-важното е доброто настроение. Bon apetit!